Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Balaban Aga mescidi


Το κτίριο στα χρόνια του Πασπάτη


Το μικρότατο τούτο τέμενος βρισκόταν στην συνοικία Σεχζαντέ κοντά στο υδραγωγείο του Ουάλεντος. Ο Πασπάτης πιθανολογεί ότι ήταν ευκτήριο ή παρεκκλήσι μικράς μονής. Στα χρόνια του Πασπάτη είχε ένα μικρό περίβολο που ήταν γεμάτος από μουσουλμανικούς τάφους. Το εσωτερικό του ήταν γυμνό. Ανήκε ως βακούφι στο Sekbanbasi mescidi.



Σχεδιάγραμμα του κτίσματος


Ήταν ένα στρογγυλό κτίριο με τέσσερα αψιδωτά τύμπανα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν σκεπασμένο με τρούλους. Στο εσωτερικό του υπήρχαν έξι κόγχες. Από κάτω υπήρχε κρύπτη ενώ το πάνω μέρος της κατασκευής είχε διάμετρο 11,20 μ.. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για το πότε κατασκευάστηκε και ποια ήταν η χρήση του (βιβλιοθήκη, ταφικό παρεκκλήσι κ.α.)
Σε βακουφικό έγγραφο του 1483 φαίνεται ότι μετατράπηκε σε τζαμί από τον Balaban Aga. Χτίστηκε μιναρές στην παλιά είσοδο που βρισκόταν στα βορειοδυτικά του κτιρίου και ανοίχτηκε καινούργια είσοδος.


Η εξωτερική όψη



Η εσωτερική όψη

Στις φωτιές που ξεσπούσαν αρκετά συχνά στη γύρω περιοχή (1660,1693,1718,1782) το κτίριο πάθαινε αρκετές ζημιές και επισκευάζονταν με αλλαγές βέβαια στο αρχικό κτίσμα.


Στη μεγάλη φωτιά του 1911 έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές και εγκαταλείφθηκε. Στα 1930 η διεύθυνση του Μουσείου έκανε ανασκαφές κάποια κομμάτια μεταφέρθηκαν στο μουσείο και το κτίριο κατεδαφίστηκε μια και στο καινούργιο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής ακριβώς από πάνω του σχεδιάστηκε δρόμος.




Από τις ανασκαφές που έγιναν τη δεκαετία του 1930.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου