Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Άγιος Ιωάννης εν τω Τρούλλω- Hirami Ahmed Pasa Mescidi

Ο ναός αυτός βρίσκεται λίγα βήματα προς τα νότια της μονής Παμμακαρίστου. Πρέπει να είναι κτίριο του 12ου αι. Η ιστορία του κτιρίου πριν την άλωση δεν είναι γνωστή. Γίνεται λόγος για το κτίριο όταν ο πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος το 1454-56 αποφάσισε να μεταφέρει το πατριαρχείο στην Παμμακάριστο και έτσι τις μοναχούς που βρίσκονταν εκεί τις μετέφερε στο ναό αυτό.


Την περίοδο που μετατράπηκε σε τζαμί η μονή Παμμακαρίστου το 1587-88, μετατράπηκε και αυτός ο ναός σε τζαμί από τον γενίτσαρο Agasi Hirami Ahmed Pasa που πέθανε το 1598, την εποχή εκείνη ακόμη υπήρχαν μοναχές στο ναό.


Αναφέρει ο Πασπάτης : "Το κτίριον τούτο είναι ερυμνόν μεν,αλλ' ακαλλέστατον, μετά κόγχης ευρυχώρου, καλούμενον και ευκτήριον του Νασήφ Χότζα. Επί του εξωτερικού αριστερού τείχους είναι δύο κιονόκρανα ευτελούς τέχνης, φέροντα δύο σταυρούς."Επίσης αναφέρει ότι την περίοδο που το επισκέφθηκε ήταν σχολείο της εκεί Οθωμανικής συνοικίας.


Το κτίριο έχει σταυροειδές σχήμα με τρία μέρη στη μεριά του ιερού. Μετά τη μετατροπή του σε τζαμί στο νότιο τοίχο του νάρθηκα ανοίχτηκε μια πόρτα, κάποια παράθυρα χτίστηκαν και φτιάχτηκε ένας ξύλινος μιναρές.



Το 1930 το τζαμί έπαθε ζημιές με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί και να αρχίσει γρήγορα να καταρρέει.Το 1946 γκρεμίστηκε ο νάρθηκας. Στα χρόνια 1966-68 έγιναν εργασίες αναστήλωσης και έκτοτε λειτουργεί ως τζαμί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου