Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κινστέρνα Αέτιου

Η κινστέρνα αυτή βρίσκεται στο Karagumruk στην περιοχή του Fatih. Είναι σε απόσταση περίπου 300 μ. από την πύλη Χαρισίου (Edirne kapi), πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Fatih camii και στο Sehzande ( η παλιά βυζαντινή Μέση οδός).

Η κινστέρνα (σήμερα στάδιο) όπως φαίνεται από αέρος.

Το τουρκικό της όνομα Cukurbostan ή Karagumruk stadium.
Η κατασκευή της δεξαμενής αποδίδεται στον βυζαντινό αξιωματούχο Αέτιο (Praefectus urbis Aetius) με έτος κατασκευής το 421. Κατά άλλους αποδίδεται στην εποχή στην εποχή του αυτοκράτορα Βαλεντιανού (364-378).

Η κινστέρνα αυτή είναι ανοιχτή σε σχήμα παραλληλόγραμου με διαστάσεις 244Χ 85 μ. ,έκταση 20.740 τ.μ. και ύψος τοίχων 13-15 μ..
Το νερό της το εξασφάλιζε από τον υδάτινο δρόμο που οδηγούσε στο υδραγωγείο του Ουάλεντος και που ήταν δίπλα της.

Η γνωστή τραγουδίστρια Sibel Can φωτογραφίζεται με αθλητές της τοπικής ομάδας κάποια χρόνια πριν. Πίσω τους φαίνονται οι τοίχοι της κινστέρνας.

Ήδη μετά την άλωση η δεξαμενή έμενε χωρίς νερό, από τον 16ο αι. άρχισε να χρησιμοποιείται ως μποστάνι.Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ως στάδιο. Το 1962 μάλιστα έγινε ένα φάρδεμα του σταδίου.

Αθλητική εκδήλωση στο βάθος αχνοφαίνονται οι τοίχοι της κινστέρνας.



Φωτογραφίες του σήμερα, στάδιο πιά.


Η κινστέρνα αυτή για ένα πολύ μακρύ διάστημα ήταν γνωστή ως κινστέρνα του Βώνου και Άσπαρος, πάντως τα τελευταία χρόνια επικράτησε το όνομα κινστέρνα Αέτιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου