Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σεκμπάμπασι μετζηδί
Sekbanbasi mescidi


Ο Πασπάτης αναφέρει:"Η αρχαία αυτή εκκλησία είναι μήκους 10,30 μ.,και πλάτους 9,10 μ.
Ο μιναρές ανηγέρθη παρά την δεξιάν πλευράν του ναού.

kirkcesme-yarin.jpg

Kirkcesme-Οι Σαράντα κρήνες,οι οποίες ήταν τέσσερις.


Η συνοικία καλουμένη αι τεσσαράκοντα κρήναι, είναι προς βορράν του μεγάλου υδραγωγού του Ουάλεντος. Αντικρύ της εκκλησίας ταύτης, είναι αι κρήναι αύται, χθαμαλαί, και κατά το φαινόμενον, Βυζαντιναί. Λέγονται τεσσαράκοντα, αλλά σήμερον είναι τέσσαρες. Το εγγύς των κρηνών Νυμφαίον, είναι κτίσμα πεπαλαιωμένον, πληρούμενον υπό του πλησίον υδραγωγού του Ουάλεντος."



Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν η μονή της κυρά-Μάρθας. Στη μέση του υδραγωγείου του Ουάλεντος, 100 μ. προς το βορρά κατεβαίνοντας προς τον Κεράτιο μέσα σε ένα βαθούλωμα
κατασκευάστηκε αυτή η μικρή εκκλησία χρησιμοποιώντας υπολείμματα παλιάς κατασκευής. Ήταν σε σταυροειδές σχήμα. Μάλλον ήταν μοναστηριακή εκκλησία.


Ο Senkbabasi Imbrahim Aga τη μετέτρεψε σε τζαμί το 1496 και τάφηκε εδώ. Το τζαμί σύμφωνα με τα βακουφικά έγγραφα είχε περιουσία.
Την εποχή του Σουλεϊμάν του Α ο Σινάν έφτιαξε μια μεγάλη κρήνη την Kirkcesme, ίσως στην κατασκευή της χρησιμοποίησε ανάγλυφα της εκκλησίας.
Από τη φωτιά που έπληξε την περιοχή το 1718 έπαθε ζημιές που επιδιορθώθηκαν από τη μητέ-
ρ α του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ.
Από τη μεγάλη φωτιά του 1918 έπαθε μεγάλες καταστροφές και το 1943 λόγω της κατασκευής του δρόμου Ataturk Bulvari κατεδαφίστηκε. Στην περιοχή σήμερα υψώνονται πολυκατοικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου